Grovfoder – det vigtigste foder til hestene!

I mit arbejde som foderkonsulent, så understreger jeg hver eneste dag, hvor vigtigt grovfoderet er for hestene. Det er deres primære foder og derfor noget vi skal have endnu mere fokus på end krybbefoderet, som oftest kun udgør 10% af hele rationen.

Men hvad skal man så kigge efter når man skal købe og vælge grovfoder? Se det er jo et godt spørgsmål, og herunder kommer der lidt at gå efter, samt hvorfor jeg vælger som jeg gør 🙂

Først skal man gøre op med sig selv, om man ønsker hø eller wrap. Langt de fleste vil helst have , men det kræver altså at man kan opbevare det korrekt, da risikoen for at der går fugt og dermed svampe og toxiner i det er ret stor. Korrekt opbevaring er tørt og køligt, gerne på paller og tæt pakket, allerhelst pakket ind i halm, for at det ikke trækker fugt til sig. Nogen ligger salt imellem og på toppen af høet, for at dette trækker fugten fra luften i stedet for høet. Og så skal taget, hvorunder det står selvfølgelig være tæt, så det ikke regner ned på det 😉

Der er mange der ikke har de muligheder, inkl. mig selv, og derfor er det smart at der er udviklet wrapballer! Selvom jeg har en stor lade med god udluftning og tæt tag, så går hø til for mig alligevel, da fugtigheden i laden er den samme som udenfor. Sidste sommer hentede Stig og jeg 50 små baller hø med hestetraileren, af en super kvalitet, men ligeså snart fugten kom, så begyndte det at støve og naboen fik det til sine får i stedet. Det er bare super ærgerligt!

Så derfor vælger jeg wrap her på Ponyfarmen. Fordelen herved at jo at opbevaring er så meget nemmere! Man skal bare sørger for at der ikke kan gå fugle, mus, rotter og katte i ballerne så de laver hul, og så kan ballerne ellers stå inde, som ude. Så holder de sig altså rigtig godt i næsten 2 år! Ulempen ved wrap kan være, at nogen heste ikke trives med det lidt mere syrlige produkt pga. ensileringen, og kan reagere med lidt dårligt mave, men dette kan man arbejde med i krybben på en god måde 🙂 Hvis man vælger wrap, skal man også vælge en størrelse på ballerne, som passer til størrelsen på hesteholdet, da ballerne har en begrænset holdbarhed når de er åbne. Derfor vil jeg kun have miniwrapballer, da jeg kun har to heste og snildt kan bruge 2 uger på at bruge en balle. Især i forår, sommer og efterårsperioden, hvor det samtidig er varmt i vejret.

Det er nemlig super vigtig at den hygiejnisk kvalitet er helt tiptop i orden på det grovfoder man giver hestene! Altså at der ikke er jord, støv, muk eller svampespore i. Dette påvirker nemlig hestens sundhed meget kraftigt og hurtigt, hvis man har problemer med det. Typisk i form af først dårlig mave, men det kan senere udvikle sig til luftvejsproblemer, hudproblemer, allergi, og problemer med præstation og immunforsvaret mm. Hvis hesten er udsat for det her længe, kan det blive meget vanskeligt at rette op på igen. Så hø der støver eller lugter dårligt, samt wrap med mugpletter er ikke hestefoder og bør smides ud!

Dernæst er indholdet af næring jo også super vigtigt! Men, hvis ikke den hygiejnisk kvalitet er i orden, så kan indholdet være ligemeget 😉 Og det er især her, jeg oplever at folk har meget svært ved at finde ud af det. Det eneste der med sikkerhed kan sige noget om, hvad grovfoderet indeholder er en analyse! Jordbund, udseende, slettidspunkt, græssorter, vejr, gødskning mm. fortæller kun en brøkdel af historien. Og det er bare så meget nemmere at lave gode foderplaner, hvis man har en analyse at forholde sig til. Folk går meget op i indholdet på krybbefoderet, men burde gå ligeså meget, hvis ikke mere op i indholdet i grovfoderet.

Men hvad skal man så kigge efter på en analyse? Noget af det der er nemmest at forholde sig til er sukkerindhold, proteinindhold og energiindhold. Hvis vi kender de 3 parametre, så har vi en god ide om grovfoderets ernæringsmæssige værdi. Her kigger jeg på værdierne pr kg tørstof, så er det nemlig nemmere at sammenligne fra analyse til analyse. Generelt set, så vil vi gerne have under 10% sukker (og lavere hvis det er til EMS eller forfanghedsheste), ca 10% protein og et lavt kalorieindhold (ihvertfald, hvis det skal passe til de fleste danske heste, som næsten alle er for fede) på omkring 7-8 MJ pr kg tørstof. Dernæst kan man begynde at nørde i mineralerne, PH værdi, hvis det er wrap, samt fordøjeligheden af fibrene fx. Har man højt præsterende heste, eller avlsdyr vil man typisk gå efter et lidt højere proteinindhold, samt kalorieindhold 🙂

Samtidig er noget af det der også er vigtig for mig, og som jeg synes der mangler fokus på; diversiteten i græsserne og urterne, som grovfoderet er lavet på! En hest er fra naturs side af designet til at spise op imod 300 forskellige typer fiber, græsser og urter om dagen, og en typisk dansk græsblanding består af 10 forskellige. Der er langt op til de 300! Min oplevelse er at diversiteten er rigtig vigtig for mikroorganismerne i tarmen på hesten. Jo flere forskellige græsser og urter hesten kan fodres med, jo flere forskellige gode mikroorganismer lever i heste, og jo stærkere og mere modstandsdygtig bliver hesten også. Diversitet kan opnås på mange måder, men hvis det tænkes igennem hele ens fodring, så får man bare en stærkere og sundere hest 🙂

Alt det her taget i betragtning, så er mit valg i år faldet på grovfoder fra Knardrupgaard på Sjælland. Ja det kommer langt væk fra når man bor i Jylland, men Søren som har det, forstår ideen med diversiteten, går ultra meget op i at lave noget som passer til vores heste, sørger for at kvaliteten er tiptop i orden og laver analyser, så man får noget at vælge imellem! Og ikke mindst, så levere han lige ind i stalden med hans super fine og smarte lastbil og hans lille minilæsser! Det er god service og jeg elsker det 😀 Kommunikationen og dialogen undervejs har været helt i orden og der var godt humør ved aflæsningen, selvom han havde været tidligt oppe 🙂

Analysen på de miniwrapballer jeg har fået. Lidt højt i protein, men hestene skal i arbejde og så går det nok, når sukker er lavt 🙂

Jeg har fået leveret 60 baller miniwrap af hans egen videreudvikling af Horsmax 60 græsblandingen, samt 2 minibig byghalm med græsudlæg pakket i plastik og en palle spåner til strøelse. Så nu går vi godt forbedredt ind i vinteren med lækre kvalitetsprodukter til hestene 😀

1 Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *