Slowfeeder – produktanmeldelse

Okay, det her bliver et lidt længere indlæg, men jeg håber I vil være med hele vejen. I hvert fald jer, som selv bruger slowfeedere til jeres heste og synes det er svært lige at finde ud af hvordan man skal få det bedste resultat 🙂 Det er primært en anmeldelse af forskellige metoder at montere slowfeeder på, og ikke en anmeldelse af forskellige typer net.

Jeg har her på Ponyfarmen i Okslund efterhånden fået testet lidt forskelligt og det er det jeg vil forsøge at lave en anmeldelse af her 🙂 Jeg har herunder forsøgt at liste dem op.
1. Porta Grazer
2. Hjemmelavet wrap kasse af palle, beslag og genbrugstræ med net
3. Hønet fra hooks i loftet i løsdriften
4. Hønet fra hooks på pæl på folden

Jeg vil forsøge at vurdere disse 4 slowfeedere på forskellige parametre; Pris, holdbarhed, betjening, slowfeeder effekten (størrelse på hullerne også), ædestilling, rengøring, luftveje, sikkerhed, mængde de kan indeholde, montering, ude/indebrug, og til sidst vil de få stjerne fra 1-5, hvor 5 vil være bedst 🙂 Der har været ønsker om at de også blev vurdere på om de sled på tænderne, men dette vil jeg ikke kommentere på, da jeg ikke personligt har kompetencen til at vurdere det.

1. Porta Grazer
Denne har jeg meget gerne ville eje siden jeg så den første gang til Hest og Rytter i Herning tilbage i 2018, tror jeg det var. Og her i efteråret var jeg så svine heldig at vinde en i en Facebook konkurrence! Da jeg havde haft den en måneds tid, blev jeg nødt til at eje en mere. Wupti, efter en tur i Randers, havde jeg sandelig fundet en brugt, så nu ejer jeg to! Dette gjorde også at jeg meget nemmere kunne få testet denne bedre, da jeg så havde en til begge heste 🙂
Og jeg må sige jeg er blevet MEGA glade for dem!

Konceptet med disse er egentlig ikke en slowfeeder, som vi kender det. Konceptet er at efterligne hestens græsningsadfærd og på den måde få stråfoderet til at holde længere fordi de går mere til og fra og dermed nedsætte fx mavesårs problematikker. Derfor handler det heller ikke om at få den indsats med de mindske huller. Hullerne skal passe efter hestens størrelse og hvad det er for noget foder man fodre med. Nu fodre jeg med lidt halm og wrap af en grov kvalitet og derfor er mine huller 89 mm, og de skal altså ikke være mindre, for så har hestene svært ved at få foderet ud! Og det passer altså, at selvom hullerne er større end på nogen af de andre slowfeedere, så holder wrappen noget længere i disse, fordi hestene meget bedre går til og fra, end de gør på de almindelig net! Mine bruger ca. 1,5 time om 1 kg wrap, og det er det længste jeg kan få det til at holde. Især til Falcon, som er meget madmotiveret, hvor Hiti lidt nemmere giver op.

Ud over den gode slowfeeder effekt, så har vi en rigtig god spisestilling på denne. Ingen rykken, ingen bevægelser med hovedet på skrå osv. Blot hovedet nede i almindelig græsningsstilling. Når grazeren er fuld, så er hovedet lidt højere oppe, end når den er ved at være tom.
Den kan snildt indeholde en hel dagsration til en almindelig størrelse hest, hvis den kun er fyldt med wrap og den er pakket ordentlig.

Holdbarheden og sikkerheden er også i top! Den er lavet af en god kraftig type plastik, der både holder til spark, frostvejr og at den vælter, og ingen heste kan side fast i denne. Hvis de får den væltet, kan de ret nemt rejse den op igen. Mine flytter lidt rundt på dem i løsdriften, men de kan nemt monteres fast via stribs eller halmsnor til noget inventar, hvis man synes det er nødvendigt.

De er desuden ultra nemme at fylde, blot indsatsen op med hullet imod pilen, og så indhold i og indsatsen ned igen. Mine heste når ikke engang at spise deres krybbefoder op inden jeg er færdig! Desuden er rengøringen også nem, jeg spuler dem blot med vand når jeg finder det nødvendigt. Når de står inde under tag er det ikke ret tit, men når de står ude i regnvejr, vil det være oftere. De har et dræn i bunden, men der løber alt vandet ikke ud af sig selv, så der ligger en smule i bunden, og dette gør, at hvis ikke man får tømt dem for foder dagligt, så kan det ligge i bunden og blive dårligt. Det er ikke smart!

I forhold til luftvejssundhed, så kan nogen heste sikkert være udfordret med disse Porta Grazere, fordi at hestene ligesom har hovedet nede i en tønde. Derfor kommer der ikke helt så meget luft til, som hvis de blot åd grovfoderet fra jorden fx.

Prisen ligger på ca 2500 kr pr stk fra ny, og kan købes her: https://tjuvamossen.se/da/utfodring/porta-grazer-xl

Pga. prisen og den ikke helt så gode dræning til udendørsbrug, så får Porta Grazeren 4,5 stjerner ud af 5. Jeg ville med glæde have nogen flere 😀

2. Hjemmelavet wrap kasse med net
Denne har jeg selv lavet en lørdag formiddag i foråret 2019, da jeg gerne ville have en slowfeeder med en mere naturlig ædestilling, end da jeg brugte net i loftet, se anmeldelsen af nr. 3. Med lidt skills og værktøj så er det ikke så svært at lave den.

Den har kostet mig Ca 250 kr i beslag, dertil et net til 150 kr, lidt skruer, en palle og træ/brædder, som jeg selv havde liggende. Brædderne der er brugt til kanten sidder ikke tæt sammen og det gør at cirkulationen i kassen er god og luftvejsheste ville derfor ikke have noget problem med kassen. Dog skubbes foderet ret nemt ud over kanten og ender på jorden og bliver ikke spist, især hvis den står op af noget, som fx en væg eller et hegn. Kassen kan dog flyttes hvorhen man vil, omend at den vel vejer godt 35 kg og dermed er tung. Det betyder også at hestene ikke bare sådan lige flytter den langt væk. I forhold til sikkerhed, så er den største farer at hestene går op i den, da kanten ikke er sååå høj, eventuelt sidder fast i nettet, hvis de har sko på. Falcon har gjort det nogen gange og ikke kommet galt afsted, men var det en hest som nemmere gik i panik, kunne det godt have gået galt. Det er desuden svært for hestene at nå bagkanten af kassen uden at skulle stå op i den, i hvert fald mine mindre heste.

Da kantbrædderne ikke går helt ned til toppen af pallen, så er den nem at rengøre, først med en kost og dermed spule den ren invendig, men jeg synes ikke det har været nødvendigt, da hestene selv holder den ret pæn af sig selv. Det er kun hvis der kommer jord i, at den skal rengøres.

Til en start var jeg meget begejstret for min kasse, men med tiden, synes jeg egentlig bare den er træls 🙈 den er bøvlet at fylde, nettet er sat fast med halmsnor og karabinhager og det gør at halmsnoren tit skal skiftes og det er pænt træls at stå i regnvejr en aften og skifte halmsnor! Derud over fungere den ikke ret godt i frostvejr, især ikke hvis nettet er vådt, for så er halmsnor, net og karabinhager frosset sammen 😅 desuden så er den næsten konstant våd, når den står ude og det gør at handskerne bliver våde når den skal fyldes med hø. Holdbarheden er dog god, bortset fra halmsnorene.

Ædestillingen er god, naturlig og uden alt for store ryk når wrappen skal ud. Hestene bruger Ca 1 time og 15 min om at æde 1 kg wrap af denne når jeg bruger et hønet med 3,5 x 3,5 cm masker. Mængden den kan indeholde afhænger helt af det net, som man benytter. Med det fra hooks, som jeg har brug har jeg kunne masse 6 kg ned i kassen.

Alt i alt ville jeg ikke give den mere end 3 stjerne ud af 5 simpelthen pga. frostproblemerne når den står ude og at den er bøvlet at fylde og flytte, hvis man kun er en person. Jeg laver i hvert fald ikke flere, selvom det ville være nemt og jeg har materialerne til det 😊

3. Hønet fra Hooks monteret i loftet i løsdriften
Dette var den første slowfeeder jeg lavede og jeg brugte den hele sidste vinter. Det kostede kun 2 karabinhager et net til 150 kr og en omgang halmsnor til at hænge over spærene i løsdriften. Altså en nem løsning! For at hænge halmsnorene op, krævede det dog en stige.

Egentlig var jeg meget glad for den til at starte med, men hestene fandt ret hurtigt fidusen i at fange nettet og derfor forlængede det ikke spisetiden markant at hænge det ned fra loftet, som det ellers var meningen. De begyndte ligesom at kramme nettet med hoved og hals, for at holde det på plads og det gav en træls ædestilling. Desuden sad Falcons dækken et par gange fast i nettet og han fik derfor hævet det hele ned eller der sprang en maske i nettet. Ikke så smart hvis man har sensitive heste! Ca 1 time kunne jeg få 1 kg wrap til at holde og nettet har en maskestørrelse på 3,5 x 3,5 cm. Nettet er igen fra Hooks og jeg ville med denne løsning kunne få 8 kg i det brugte net, men mængden afhænger af det net man vælger.

Det var dog rigtig nemt at fylde og tog ingen tid, men Falcon især, fandt ud af at han kunne stikke hoved ned i åbningen, og så var der ligesom ikke noget slowfeeding over det 🙈

Den kan også kun bruges indenfor hos mig, da løsningen skulle have noget at hænge fra og det blev spærene i løsdriften. Derfor var det også lidt begrænset, hvor nettet kunne hænge fra. Hvis man havde et højt træ med en god gren på folden, kunne den nok bruges.

Holdbarheden var fin, halmsnorene blev revet over af spærerne med tiden, men det betød ikke så meget, når det var hurtigt og nemt at hænge op. Luftvejsmæsigt er den fin, da der er god cirkulation om nettene, hvis og så fremt der er god luft i stalden. Rengøring er ikke nødvendigt, men man kan vaske nettene i vaskemaskinen hvis man finder det nødvendigt 🙂

Pga. Den billige pris og hvor nem den var at arbejde med, både at hænge op og fylde, så sniger den sig op på 2,5 stjerner ud af 5. Her er der især ædestillingen og sikkerheden som trækker ned.

4. Pæl med hønet fra hooks
Denne er lavet med inspiration fra Paddock Paradise folkene, hvor det er meget brugt med net på en pæl, hvis ikke der er andet at hænge nettene på.

Jeg har blot brugt hegnpæle af træ og fået Stig til at grave dem ned, hvor jeg pegede. Dertil har jeg skruet en hegnsklokke i toppen, til at hænge nettet på. Så ud over nettet til 150 kr, har det maks kostet 50 kr og en enkelt karabinhage.

Så det har været nemt at installere dem. De er dog ikke flytbare, medmindre man kan få pælen op og sætte den ned et andet sted, og så kan de kun bruges udenfor. Holdbarheden på pælene kan variere, især hvis hestene begynder at bruge dem som kløpind, hvilket er sket for min den ene. Sikkerhedsmæssigt, er det lidt det samme, som når nettene hænger ned fra loftet. Dækkener kan sidde fast og det samme kan sko, da nettene ender helt nede ved jorden når de er tomme, jeg har dog ikke oplevet nogen problemer med disse.
Ædestillingen er fin, de har lidt tendens til at kramme nettene ligesom dem der hang ned fra løsdriftsloftet, men er her bedre til at variere ædestillingen alt efter hvor meget wrap der er i.

De fungere dog rigtig godt i regnvejr, da de stort set aldrig er rigtig våde, så selv i frostvejr, kan man stadig nemt fylde dem, hvilket generelt ikke tager ret lang tid heller!

Nettene er igen fra hooks og med 3,5 x 3,5 cm masker og 1 kg wrap varer ca. 1 time. Mængden afhænger igen af hvilke net man vælger at bruge, men til denne løsning kunne jeg få der til at være 7 kg i nettene.

Rengøring og luftveje er det samme som når nettene hænger fra loftet, altså nemt og lige til 🙂

Jeg vurdere at de skal have 4 stjerne ud af 5, altså det næstbedste jeg har i min stald i øjeblikket 🙂 Det er især det at de ikke kan flyttes og den lidt uheldige ædestilling, som gør at de ikke får fuldt op i stjerner.

4 Comments

 1. Hejsa,

  Jeg har en islænder som lige er blevet opereret for tarmslyng grundet alt for meget sand i tarmene. Jeg skal finde en løsning med hø/wrap ad libitum og derrfor søger jeg en god slowfeeder løsning som ligner Porta Grazer. Hvad højde og str. huller tror du jeg skal vælge når han kun er 133 høj, har dog en bredmule :-). Bruger cub i str. grime.

  Og tak for dit fine indlæg omkring Slowfeeder og sandkolik, nok den værste udfordring jeg har oplevet med heste, men håber jeg får fjernet hans dårlige vane. Overvejer også at han skal have kurv på på fold, men det er ikke sikkert det er nok.

  Hilsen Vivi

  1. Hej Vivi

   Tak for din kommentar. Jeg er glad for at mine indlæg giver inspiration, selvom du står i en rigtig træls situation med din hest <3

   Jeg tænker det er en rigtig god ide med en slowfeeder til din islænder, for at beskæftige den noget mere, så den ikke graver efter rødder/spiser spand. Det er især vigtigt med en slowfeeder hvor grovfoderet ikke har mulighed for at lande på jorden imens hestene æder, ligesom det kan ske med net. Derfor bruger jeg også kun Porta Grazerne til mine i øjeblikket, så jeg er sikker på at de i hvert fald ikke indtager sand, når de spiser grovfoder 🙂
   Jeg tænker du skal vælge den model af Porta Grazer, som hedder XL (det er dem jeg har) og så vælge hulstørrelse 76 mm, med mindre du også gerne vil fodre med halm i den.
   Jo grovere grovfoderet er, jo større huller skal du vælge.

   Men du kan gøre meget forbyggende med fx loppefrøskaller også. Så det er værd at tænke over også.
   Hvis du gerne vil have det, vil jeg gerne tjekke din foderplan igennem, for at se om der eventuelt er mangel på fibre, mineraler eller salt fx. Det er nogen af årsagerne til at de kan finde på at spise sand 🙂

   Hilsen Maja, med ønske om god bedring med hesten <3

 2. Hej.
  Jeg har set på din svenske slowfeederspand og læst hvad du har skrevet. Jeg ville høre om du stadig er tilfreds? Vælter spanden ikke?
  Bedste hilsen
  Jane

  1. Hej Jane

   Jeg er stadig yderst tilfreds 🙂 Hestene vælter den ind imellem, men de rejser den selv op uden problemer. Jeg er ikke kommet ned i løsdriften til en væltet Porta Grazer endnu 😀

   Hilsen Maja

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *