Mave/tarmproblemer hos heste – den evigt tilbagevendende udfordring

Noget af det jeg i mit arbejde, som foderkonsulent for St Hippolyt, møder mest af i mit arbejder, er udfordringer med hestens mave og tarmsystem. Jeg gætter på, at ca. halvdelen af de henvendelser jeg har i øjeblikket, handler om det emne. Det er en udfordring som alle med hest, har stået med mindst en gang, og dette indbefatter også mig selv og mine heste!

Udfordringen er stor, fordi problemerne kan komme til udtryk på rigtig mange måder, og kan alle samme skyldes utrolig mange forskellige ting! Hestene kan fx have problemer med direkte diarre, bløde pærer, for meget luft i maven, for meget lyd i maven, efterløb og alt derimellem. I og med at problemerne kan skyldes forskellige ting, så er løsningerne også mange, og hvad der virker for en hest er ikke sikkert det virker for en anden hest – heller ikke selvom problemet ser ud til at være ens!

Desværre oplever jeg også mange som blot acceptere tingenes tilstand og tænker, “når det er bare sådan min hest er”, men det er hamrende vigtigt at tarmsystemet er velfungerende hos hesten! Og det kan ikke siges nok gange! Blandt andet er ca. 70% af immunforsvaret forbundet med tarmsystemet, og samtidig er tarmsystemet og dens mikroflora hestens primærer kilde til B-vitaminer, som er vigtige for energistofskiftet, hud, hår og hove. Noget af den nyeste viden der ligger på området, beskriver at stofskiftelidelser som fx EMS og overvægt kan stamme fra en ubalance i mikrofloraen og det er samtidig vigtig for at holde hjernen sund og stærk. Længervarende problemer med mave/tarm giver også nedsat optagelighed af vitaminer og mineraler, som derfor kan give problemer med mangler af forskellige slags. Desuden bliver vi mere og mere klar over at de “produkter”, som disse mikroorganismer laver når de nedbryder fibre mm, er med til at holde hestens system og krop i balance – næsten ligegyldigt hvad det er for et system vi snakker om. Så nej, man skal bare ikke acceptere at ens hest bøvler med mave/tarmen! Hestens sundhed og velbefindende afhænger af det – også selvom den ser ud til ikke at følge ubehag og ellers trives.

For at løse udfordringer, så må man først forsøge at finde årsagen til problemet. Og det kan være lidt, som at lede efter en nål i en høstak. Nogen gange kan det være en god ide at holde dagbog over hestene, så bliver det nemmere at spotte, hvad der eventuelt kan udløse problemet. Her er listet en del af grunden til problemerne:
– orm
– sand
– mavesår
– dårligt grovfoder (både ernæringsmæssigt og hygiejnisk -> toxiner)
– for få fibre
– forkerte fibre
– for lille variation i fiberne
– ubalance i mikrofloraen
Orm, sand og mavesår er ret nemt at finde ud af om hesten bøvler med. Her ringer man blot til sin dyrlæge, som på forskelligvis kan undersøge for tingene. Grovfoderet kan være lidt sværrer at arbejde med, en analyse gør det dog nemmere (så kan fiberne bedre vurderes) og det samme gør en såkaldt hygiejnisk analyse også. Jeg oplever nemlig at mange ikke tager det seriøst nok at grovfoderet (hø/wrap) ikke må støve, have mug pletter, indeholde jord eller andet.

Men når kunderne ringer til mig, så er det typisk fordi de er der ude, hvor de har prøvet al verdens forskellige tilskud for at finde løsningen – dog uden held. Det langt de fleste ikke har prøvet, er at arbejde anderledes med mikrofloraen. Typisk har man forsøgt med gærkultur af forskellige slags, loppefrøskaller, chiafrø, hørfrø mm. Men dette gives tit i så små mængder at det næsten blot forsvinder inde i hestens kæmpe store tarmsystem, som kan indeholder op imod 250 liter! Så kan vi hurtig blive enige om at 50 gr. af et eller andet tilskud, ikke kan gøre den store forskel 🙂

Det som jeg virkelig oplever gør en forskel for hestene, er at give mikrofloraen noget MEGET varieret at spise, af en meget meget høj kvalitet! Og i en større mængde 😉 Mikrofloraen består af over 400 forskellige typer bakterier, svampe og organismer, som lever i et økosystem sammen. Det vil sige de evigt er i en kamp med hinanden om, hvem der skal leve og hvem der skal dø. Dermed er det naturligt at der findes dårlige bakterier i hestens tarm, men ved den korrekt fodring, så kan disse holdes på et sund niveau uden at tage over. Når det virker at give hesten/mikrofloraen noget meget varieret at spise, så er det simpelthen fordi at den fodring, som vi tilbyder hestene normalt ikke er varieret nok. En typisk fodring består af et grovfoder, hvor der maks. er 10 forskellige typer græsser/urter og dertil et foder af måske 10 forskellige ingredienser. Det giver altså kun 20 forskellige ingredienser, nogen i meget små mængder, som vi giver hestene. Og hvordan skal vi nogensinde få over 400 forskellige typer bakterier mm. til at trives i tarmen, hvis vi kun giver 20 forskellige ingredienser i hestens foder? I naturen ville hesten spise op i mod 300 forskellige typer foderingredienser (græsser, urter, buske, træer osv.), så hvis vi skal have en stærk tarm, så må vi virkelig oppe os, så balancen af bakterier kan være korrekt. Hvad end korrekt så er – for det ved man faktisk ikke endnu!

Derfor er min fremgangsmåde ved mave/tarmproblemer, først at udelukke de nemme, derefter tage en snak om grovfoderkvaliteten, og sikre at denne er i orden (selv er jeg meget pernitten med mit wrap – den mindste mistanke til at det er dårligt, så ryger det ud!). Herefter ligger jeg altid mash og gerne et høprodukt med over 45 forskellige græsser og urter i foderplanen – gerne flere. Både for at få de udrensende effekter fra mashen, og så give en masse mad i form af de prebiotiske ingredienser i mashen, samt høprodukterne til de tarmbakterier, som vi gerne vil have til at trives.
Hvis mængder i omkring 1-1,5 kg dagligt ikke virker tilstrækkeligt – så har jeg 95% succes med, at skifte alt hestens grovfoder ud med et høprodukt med over 45 forskellige græsser og urter, for 1-2 uger alt efter hvor slemt problemet er. Herefter introduceres et topkvalitets grovfoder igen stille og roligt, imens udtrappes mængden af høprodukt. På et tidspunkt når man til en balance imellem høprodukt og grovfoder, hvor den pågældende hest trives. Denne skal så derefter blot holdes ved lige.

Den nyeste forskning tyder på at det tager 7 dage at regulere mikrofloraen i korrekt retning, hvis den fodres med de korrekte ingredienser. Men at stabilisere den, kan tage helt op til 3 måneder! Hver dag regenerer alle tarmceller, for at holde tarmen tæt og tiptop i orden. Dette kræver rigtig mange næringsstoffer, og så få forstyrrelser som muligt, for at virke optimalt! Og da hesten er et udedyr, som går på vores folde, og kan spise alt muligt mystisk, så kan det virkelig være svært at gøre det optimalt hele tiden 😅

Selv bøvler jeg pt med Falcon, efter vi havde besøg af de fremmede heste, som I kan læse om her. Han blev meget stresset den dag, og siden da, har han haft for mange lyde i maven, efterløb og bløde pærer. Det hele svinger meget og det er typisk godt i 24 timer, og så er der tilbagegang. Men der er ingen tvivl om at stress er den uløsende faktor her. Spørgsmålet er blot om det er et mavesår som driller ham, eller om det er en ubalance i tarmbakterierne, som vi kan få vendt. Pt er de mange lyde på et normalt niveau, og efterløbet er meget minimalt. Pærerne er dog stadig bløde.
De tiltag jeg har gjort i forhold til den normale fodring; er at sætte mængden af Glyx Wiese Wiesentaler (over 45 forskellige græsser og urter) op til dobbelt mængde (1 liter), fodre ham som en mavesårshest (dvs. flere mindre måltider og grovfoder før og lige efter træning + GastroIntestinal som tilskud), samtidig med at jeg har sat ham betydeligt op i mash også (fra 0,5 liter Glyx Mash til 1,5 liter Relief Mash). Jeg bruger her Relief mash, da jeg faktisk gerne vil have de beta-glucaner, som man får via fermenteret stivelse og den er samtidig med til at trække sand med ud.
Og det er faktisk først efter at jeg er begyndt at give ham så store mængder Relief mash, at han er blevet mere stabil. Nu mangler jeg bare at få mere form på pærerne, og så er vi i mål 🙂
Men for at udelukke et mavesår, som kun kan konstateres med en gastroskopi, så har Falcon nu en tid på dyrehospitalet mandag den 16 december, hvor han bliver tjekket. Så behøver jeg ikke ligge søvnløs over det længere 😅❤

2 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *