Sand i tarmen – den skjulte dræber!

Okay, måske en lidt voldsom overskrift, men den passer nu egentlig meget godt alligevel! 😅 Jeg har nemlig nu fået en noget større respekt for, hvad sand i tarmen hos hestene kan gøre og forvolde af udfordringer og især små adfærdsændringer, som hvis de ikke opdages, kan give en voldsom kolik og deraf aflivning af hesten, hvis man er uheldig.

Som I kan læse i det her indlæg, så har jeg bøvlet helt vildt meget med Falcons mave her i november og december måned. Egentlig troede jeg at problemet stamme fra da jeg havde besøg af fremmede heste. Det gjorde det egentlig også – eller det eskalerede derfra, sikkert fordi det var meget stressende for Falcon og det har helt sikkert betydet en mindre nedbrydning af mave/tarmslimhinden, som så har forværret problemet. Lige inden jeg fik besøg, havde jeg også problemer, men fik ret godt styr på det med en kur af Relief Mash, som med dens indhold, er med til at rense ud for sand. Derfor begyndte jeg at tro problemerne kunne stamme fra enten et mavesår eller en ubalance i tarm bakterierne.

Det er nemlig sådan, med sand i tarmsystemet på en hest, så kan man få mange blandet symptomer. Typisk ser man dårlig mave, ligesom jeg gjorde med Falcon, men symptomer som listet herunder kan også optræde;

  • Adfærdsændringer, deraf nedsat appettit, aggressivitet, mindre mental overskud
  • Nedsat præstation, fx mindre ønske om galop
  • Vægttab
  • Træls pels
  • Der kan også ses en mere hård gødning og man kan sågar nogen gange se sand i pærerne
  • Til sidst kan hesten selvfølgelig få en direkte forstoppelsekolik, hvis sand ophobningen stor nok
Gødning, hvor sandkorn kan ses

Sand i tarmen på hesten virker nemlig ligesom sandpapir. Og det skaber en irritation på slimhinden inde i tarmen og til sidst kan det fører til sår og tarmbetændelse, hvis man er uheldig.

Disse symptomer kan også minde lidt om milde tilfælde af mavesår (som jo er sår i mave/tarmslimhinden) og derfor blev jeg også snydt og bestilte en tid til en gastroskopi af Falcons mave. Det føltes bare ikke helt rigtigt i min mave, og da jeg et døgn efter, jeg havde snakket med dyrlægen, observerende at Falcon gravede efter rødder, ja så viste jeg godt hvad klokken havde slået 🙈 området blev hegnet fra og maven på Falcon blev faktisk rigtig hurtigt god igen!

Falcon står stolt og fremviser hans flotte graverier!

Men hvorfor blev maven så dårlig igen korttid efter alligevel, imens han fik Relief Mash i store mængder?🤔 Jo simpelthen fordi han indtog mere sand end Relief mashen tog med ud, fordi han blev ved med at grave efter rødder 😉😠 I følge gødningsprøverne, jeg tog løbende, var der dog ikke ret meget sand i tarmen 🤔 de kan dog snyde meget, da de kun fortæller hvad der kommer med ud, og ikke hvad der allerede ligger i tarmen!

Den eneste måde at få et indblik i, hvor meget sand der egentlig er i tarmen, er via et røntgenbillede af bugen. Sand bundfælder sig nemlig i tarmen og ligger sig nederst og dette kan derfor ses via et røntgenbillede. Så Falcons gastroskopi en mandag morgen, blev lørdagen inden, lavet om til en omgang røntgen. Det sparede ham for transport og faste i 14 timer og er derfor noget mindre stressende – og det kan jeg jo godt lide!

Røntgen undersøgelsen viste også tilstrækkelig med sand i tarmen, til at det kunne ses, men ikke så meget at dyrlægen mente det ville give kolik. Det er også kun fordi at jeg kender Falcon så godt, at jeg kunne se de små adfærdsændringer, der kom i forbindelse med den dårlige mave 😉

Den hvide næsten vandrette skygge skulle være sand.

Dyrlægen var der den 16 december og ligesiden har jeg haft den mission at få hestene til at stoppe med at grave efter rødder! Der er mange teorier om hvorfor hestene gør det, fx mangel på fibre, mineraler, vitaminer og salt, men intet skulle være tilfældet for mine heste. Så jeg tror simpelthen de har fået smag for rødderne (som sikkert er søde i denne milde vinter) og så er det blevet en dårlig vane. Men det ser ud til at jeg har fået dem til at stoppe, ved at give dem adgang til et lille stykke med græs, som har fået lov til at stå siden august. Der er ikke meget græs, og de har allerede snart spist det hele. Men forhåbentlig har det fået deres tanker andre veje. Desuden har de fået et par juletræer at hygge sig med og tørret brændenælde i foderet, da de fleste steder de gravede var steder, hvor der stod brændenælder i sommers😊

Ud over det, så skal det ophobet sand også ud igen! Og dette gøres med loppefrøskaller, som også findes i Relief Mash. Loppefrøskaller danner en kraftig gelé, når det kommer i kontakt med vand, og dette kan fange sandkornene og trække dem med ud af tarmsystemet med gødningen. Men da Falcon havde så meget sand i tarmen, at det kunne ses på et røntgenbillede, så skulle han have ret store mængder. Derfor besluttede jeg at købe rene loppefrøskaller ind, for at spare på kalorierne. Han og Hiti (som jeg også har spottet grave efter rødder, og derfor også formoder har sand i tarmen, dog blot ikke i mængder der giver tynd mave) har derfor fået 100 gr. loppefrøskaller dagligt, siden den 20 december. Jeg har været heldig at de fra dag et blot har indtaget det i deres foder uden problemer 🙂

Og selvom vi lige har haft nytår, og de er startet på ny lidt vådere wrap, så er maverne på dem begge nu stabile igen <3
Jeg skal have taget en sandtest af Falcons gødning her en af dagene, og hvis den viser sig god, skal de begge have en kort pause fra loppefrøskallerne (ca. 14 dage), og så får de blot derfra en uges kur hver måned, for at vedligeholde 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *