Projekt vandrefold – Vinteropdatering

Projekt vandrefold – del 5

Det er efterhånden et par måneder siden jeg har opdateret omkring vandrefoldene, og mine tanker herom. Vi skriver nu februar og vi har indtil nu den vådeste vinter længe! Føj vi har fået meget vand! Samtidig har jeg bøvlet noget rundt med Falcon og hans trivsel her over vinteren, som I kan læse lidt om her. Og med alt det i mente, så er jeg faktisk blevet lidt i tvivl om jeg nu virkelig også vil det her med vandrefolde 🤔

Der er mange årsager til at jeg er blevet i tvivl om det er det korrekt at gøre for mit hestehold. Blandt andet, har jeg jo oplevet at hestene har gravet efter rødder, da de ikke havde alt jorden tilrådighed her i vinters. Her var midterstykket på Falcons vandrefold, stadig lukket af, men efter de fik adgang til det, har de ikke gravet efter rødder siden! Og dette er jo et problem i forhold til sandophobninger, og deraf ned sat trivsel hos hestene også. Læs mere her.

Smattet efter et træls regnvejr 😣

Samtidig, så bliver sporerne virkelig bare mudderet, smattet og glatte, selvom vi har sandjord! Vi har ikke dybt mudder, det går maks til hovenes overkant, så vi er nogen af de heldige. Jeg oplever dog at hestene stadig glider, og det ønsker jeg ikke at mine heste skal gøre 6 måneder om året. Jeg kan også se, at de vælger at gå de steder, hvor der er mindst smattet og gerne der hvor jeg har lagt måtter ud.
Så kan man altid diskutere, om der så ikke blot skal ligges stabilgrus ud på stierne, således at mudder og smat undgås, men så mange penge kan jeg heller ikke trylle frem til det formål.
Jeg var dog mentalt forberedt på dette, men jeg troede ikke det ville blive så slemt, på trods af vores sandjord. Og ja selvfølgelig har vi haft en rigtig træls vinter, men desværre tror jeg blot vi skal vende os til alt det regnvejr 🙄🌧

Dernæst er der det helt store dilemma – Falcon vil blive alt for fed, hvis han fik ad libitum grovfoder! Og nu med hans mavesårsproblemer, som jeg hele tiden fremadrettet skal have i fokus, så vil jeg faktisk foretrække at han imellem grovfodermåltiderne har nippegræs at gå og finde og stierne vil med tiden bliver med mindre og mindre græs. Med adgang til nippegræs bliver hans mave ikke så nemt sur og træls, og jeg har lidt bedre samvittighed over at tage på arbejde og ikke kunne fodre ham hver 4. time.

Samtidig, så synes jeg altså ikke det er særlig pænt at kigge på alle de tråde og pæle. Det ødelægger lidt af udsigten, som jeg er rigtig glad for, når der morgenfodres.

En dejlig efterårsdag på græs 😍

Men jeg skal stadig kunne styre Falcons vægt om sommeren – og egentlig også Hitis jo. Og sommeren 2019 konkluderede jeg, at med masser af vand til rådighed, så havde jeg alt for meget græs – hestene blev i hvert fald alt for fede. Det var dog værst med Falcon! Og derfor kom tanken også på vandrefoldene. Så jeg skal altså have fundet en løsning til denne sommer 2020, for fortsat at have slanke flotte heste. Det skal helst være nemt, og ikke alt for dyrt, og jeg ønsker ikke at lukke hestene frem og tilbage. De gange jeg har indgræsset heste, synes jeg virkelig det har være besværligt 🙈 Jeg tænker pt. at løsningen bliver stribegræsning.
Ideen er at hegne enderne på de to folde fra midt i marts måned, hvor græsset begynder at gro igen. Hvor meget det hegnes fra, regner jeg med bliver ca. halvdelen, men når jeg går igang med dette, vurdere jeg det lige. Herved får græsset faktisk lidt ro, hvilket ikke er helt skidt, ej heller for ormebelastningen. Og så vil jeg begynde at lukke op, et lille stykke af gangen fra nok omkring 1 juni, og så ellers stribegræsse dem hele sommeren, og et godt stykke ind i efteråret, hvor til de til sidst blot skal have hele stykke til vinter. Dette gør at jeg nemmere kan styre deres indtag af græs og dermed sørger for at de ikke bliver for fede. Når sommeren så er ovre, må jeg evaluerer på, hvordan jeg synes det er gået og eventuelt ændre det igen til næste sommer 🙂 Det er heldigvis sådan nogen muligheder man har, når hestene står hjemme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *