Genoptræning af Falcon efter mavesår

Ja, jeg er blevet udfordret på min blog her, og der er efterspurgt et indlæg omkring genoptræning af Falcon efter hans mavesårsperiode 🙂 Jeg havde egentlig lovet mig selv, at jeg ikke ville lave indlæg omkring hestetræning på bloggen, fordi jeg ikke føler mig kompetent nok til det, da jeg ikke er uddannet i sådanne ting. Men! Jeg tænkte at jeg sagtens godt kunne dele mine tanker omkring, hvordan jeg vil gøre med Falcon 🙂 Dermed bliver det altså ikke en generelt guide, også fordi, at jeg mener det er meget individuelt fra hest til hest, hvordan man skal gribe en sådan genoptræning an!

Men tilbage til Falcon; Han har jo stået stille i omkring 4 uger i forbindelse med hans mavesårsbehandling, simpelthen fordi at det påvirkede ham negativt at han blev trænet/redet, selvom dyrlægen egentlig sagde at det var ok.

I de 4 uger har jeg ca. hver anden dag fået ham striglet, til en start så han bare fik dækkenet af, men så har vi også lavet en masse udstrækningsøvelser; til siden og hovedet ned imellem benene, refleksøvelser; hvor ryggen og lænden kom op, og lidt øvelser på staldgangen; fx versader for hånd og bakke med hovedet nede ved bringen, for at holde hans krop sund og smidig.
Det betyder heldigvis at hans muskelmasse ikke er svundet helt ind, og han hænger heller ikke i ryggen, som man nogen gange kan se hestene gør efter en træningsfri periode.

Jeg har derfor et godt udgangspunkt for at få ham genoptrænet med et godt resultat 🙂 Men jeg griber det alligevel lidt anderledes an, end jeg normalt vil gøre det. Jeg plejer at holde mig til den retningslinje der hedder; genoptræningsperioden skal være lige så lang, som den periode hesten har holdt fri. Det vil sige at en hest, som har holdt fri i 4 uger, skal genoptrænes på ca. 4 uger. Men Falcon kommer til at blive genoptrænet over længere tid, måske helt op til det dobbelte!

Normalt ville jeg starte ud med lidt longering, for at få styrket ryggen på ny, og senere begynde at ride. Med mindre det drejer sig om en benskade, så vil jeg altid tænke arbejde på lige linje det første stykke tid, indtil der skulle ligges volter ind. Den første uge til 1,5 ville jeg arbejde ca. hver anden dag, og efterhånden arbejde mig over til at træne hesten 2 dage i streg, efterfulgt af en dags fri. Det er sådan Falcon normalt trives bedst i træningen. Hvornår overgangen er, afhænger af hesten og grunden til at den har stået stille.

Hvor stille jeg ville starte ud, afhænger igen af grunden til den træningsfrie periode. Hvis det var en benskade ville jeg starte meget langsomt ud og lave en hel del skridtarbejde med hesten på lige spor, især på forskelligt type underlag, for at få styrket de muskler, som støtter op omkring led og sener og for at styrke disse også. Hårdt underlag og underlag, hvor hesten skal balancere kroppen – så som en skovbund, er virkelig godt!

Men med Falcon nu her, så starter jeg faktisk med at ride ham. Simpelthen for ikke at presse ham for hårdt til en start. Jeg har nemlig desværre en tendens til at overgører longeringen, selvom jeg forsøger at være opmærksom – ja i den her situation handler det om at kende sig selv også! Og Falcon siger ikke bare fra heller… Han er også stadig i mavesårsbehandling, men bedres for hver eneste dag der går nu, efter han er kommet på dobbelt dosis medicin, og han genoptrænes ifølge aftale med dyrlægen.

Ud over, at jeg starter med at ride ham, så starter jeg ham faktisk også op på bid. Inden er han mest redet på hackamoren. Han har længe ikke ville gå dressur med bid i munden og var anspændt under træningen og tungen levede sit eget liv, udenfor munden… Men! Jeg har en drøm om at det kan lade sig gøre! Og ved at starte meget stille ud, og ikke kræve for meget, håber jeg at kunne få vendt de negative forventninger, som Falcon har til bidet, med noget positivt. Og det passer bare så godt at ligge det ind i en genoptræning! Her har jeg så meget nemmere ved mentalt at acceptere han er træls og at vi ej heller rider de sjove øvelser, hvor jeg godt kan komme til at presse ham for meget.

Den første uge han har været i genoptræning her, har vi mest skridtet. Først 30 minutter, næste gang var han i gang i 45 minutter og sidste gang 60 minutter. Så her har jeg arbejdet tiden op først, inden jeg ligger alt for meget hårdt arbejde på. Han er indtil videre kun travet ca. 5 minutter de seneste to gange. Men i uge nr. 2, så vil jeg forsøge at ligge noget mere trav ind i programmet, måske op til 10 minutter pr træning. Men den her gang tager jeg det noget mere stille end jeg normalt ville, og jeg forsøger at holde mig til udtrykket; Less is more, og forsøge at føle mig frem med, hvad Falcon mener han kan holde til.

Til det formål, gør jeg brug af test af akupunkturpunkter i forhold til mavesåret! Disse punkter blev jeg vist af en behandler, som var ude til Falcon kort efter han fik konstateret mavesåret. Og Falcon reagere især på de punkter, som befinder sig i armhulerne. Disse tester jeg med en massagestrigle både før og efter en træning, og ligger så godt mærke til Falcons adfærd (han er ikke bundet når jeg gør det, for at se om han begynder at stå uroligt eller andet). Da han reagerede på punkterne, forsøgte han at tage striglen ud af hånden på mig, nu er der ingen reaktion eller blot lidt gab, så det anser jeg som meget positivt!
Jeg vil dog ikke anbefale at teste det, uden at man har fået vejledning, og ej heller ikke bruge det til at diagnosticere om hesten har mavesår! Det er kun dyrlægen der kan det via en gastroskopi!
Til de interesseret, er der her en fin video, som viser punkterne; https://www.youtube.com/watch?v=KN3EmHx44cU&feature=youtu.be&fbclid=IwAR169R4OK16oER8IquynrNPtYmmHF_SgCIKrDwS-UHlJysO9HqhhIDz2avE 🙂

Fodringsmæssigt vil jeg også altid gøre lidt ekstra for hestene! Det er hårdt at komme i arbejde igen, også selvom man starter langsomt ud, kan de godt blive ømme i muskulaturen. Så for at hjælpe bedst muligt fokusere jeg på ekstra aminosyrer, naturligt E-vitamin og masser af gode antioxidanter fra flere forskellige urter. Derfor bruger jeg et tilskud af Gold Medal fra St Hippolyt til Falcon under den her genoptræningsperiode 🙂 Den indeholder blandt andet kornkim (kilde til naturlig E-vitamin), ølgær (aminosyrer), spirulinaalger (aminosyrer) og urter, som marietidsel, gurkemeje, kanel, koriander og merian (antioxidanter og mineraler).

Men alt efter hvordan det hele kommer til at gå, så kan jeg godt justere lidt undervejs, så det hele passes ind til hvordan Falcon kommer til at trives i arbejdet 🙂

3 Comments

 1. Hej, jeg synes det lyder som en rigtig god ide og en fin plan du har lavet for genoptræningen. Det enesete jeg ville gøre anderedes er at jeg ikke laver så meget redet skridtarbejde. her holder jeg mere af at gå lange ture ved siden af ( i høj skridt tempo) og lave en masse sidegange fra jorden.
  Mange tak for dine inspirerende indlæg og at du tager os med i din hverdag. Jeg håber Falcon er tilbage i sin gamle gode form igen og at i nyder en masse god tid sammen!

  1. Mange tak for din søde besked 🙂

   Skridt arbejde for hånd og lange ture er bestemt også gode måder at træne på og få noget variation ind i arbejdet også.
   Desværre er Falcon endnu ikke tilbage i god form endnu, det var/er svært at få helt styr på hans helbred og indtil videre har han stået helt stille i nu 2,5 måned, så det bliver en lang genoptræning til foråret, hvor det er planen er gå i gang med ham igen. Men jeg håber det er en god lang pause der skal til, så jeg kan nyde ham, som den gode ridehest han er <3
   Hilsen Maja

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *