Fodring af heste – en guide for begyndere

Ja, det er ikke mange steder man finder en begynderguide ud i fodring af heste efterhånden. Mange ved rigtig meget i dag, men en hel del synes også at hestefoder er en jungle at finde rundt i, så derfor denne lille guide ud i fodring af heste.

Der findes nemlig nogen ret basale retningslinjer ud i fodring af heste. Hvis disse følges, så er det sjælendt at det går helt galt.

Heste er naturligt steppedyr, som lever af næringsfattigt græs, urter, bark, buske, træ og andet fiberholdigt materiale. De går mange km om dagen for at finde deres føde og de spiser gerne op til 20 timer dagligt, hvis de kan komme til det. De er faktisk nogen meget nøjsomme dyr, som lever i en symbiose med deres tarmbakterier, som er mange og varieret. Derfor spiser heste også gerne en meget varieret fiberbaseret kost. Dette er hestens fordøjelsessystem indrettet efter.

Det betyder at hesten konstant producere mavesyre, men kun producere spyt når den tygger på foder, ca 12 liter spyt på 1 kg hø og 3 liter på 1 kg kraftfoder. Mavesyren er hård ved mavens slimhinder og derfor er det vigtigt at hesten producere massere af spyt for at neutralisere denne mavesyre. Maven er desuden lille, og der er en kort opholdstid på maks 1 time.

Samtidig har hesten en ret lille kapacitet for at nedbryde stivelse i dens tyndtarm. Dette betyder at den dagligt ikke kan nedbryde mere end hvad der svare til 2 gr stivelse pr kg hest pr dag. Til en 500 kg hest er dette 1 kg stivelse og det vil svare til ca. 2,2 kg havre.

Fedt er hesten ej heller god til at udnytte, da den ikke har en galdeblære til at oplagre galden, til når der er fedt tilstede i foderet den indtager. Derfor kan hesten ikke nedbryde mere fedt/olie, end hvad der svare til 1 dL pr 100 kg hest pr dag.

Fibre til gengæld, det er hesten god til! Især fra græs, hø og god wrap. Eller det vil faktisk sige at det ikke er hesten selv, som nedbryder dette. Det gør alle de mange forskellige typer mikroorganismer, som lever inden i hestens stortarm, faktisk. Disse bruger det til mad for at deres liv kan opretholdes. Affaldsstoffer herfra, udnytter hesten så som energi. Visse vitaminer, som en hel række af B-vitaminer, som er vigtige for hud, pels, hove og energi, samt K-vitamin producere disse i stor mængde, hvis mikroorganismerne trives.

Sukker er en hel historie for sig selv. Hesten er god til at omsætte og optage sukker i dens system, men den kan få for meget, som kan fører til nogen trælse sygdomme som sukkersyge og forfangehed. Generelt skal dette niveau holdes på et minimum, men det skal ikke undgås 100%.

Og så er det vand. Vand er vigtig for alle levende organismer og derfor også hesten. Generelt skal de bruge ca. 5 liter pr 100 kg hest dagligt. Mere hvis det er varmt i vejret, hesten producere mælk eller træner hårdt. Vand får hesten mange steder fra. Hvis den æder frisk græs, kan dette godt indeholde nok vand til at dække det daglige behov. Æder hesten mere tør foder, som hø eller wrap vil den indtage mere flydende vand. Vandkvaliteten er vigtig – det skal være ligeså rent, som det vi selv drikker. Og allerhelst tildelt i en spand, kar, eller vandkop, som giver minimum 8 liter vand i minuttet. Ellers bliver hestene dovne og gider ikke drikke, dette fører til dehydrering med dårlig fordøjelse og præstation som følger.

Vi skal dog ikke glemme vitaminer og mineraler, de er ret essentielle for at hesten kan trives, men dette er et helt emne for sig selv. Både med hvilke hesten har brug for og i hvilke mængder. Mere herom i et andet indlæg på et senere tidspunkt. Det er dog vigtigt at nævne her, da mangler kan give mange problemer hos hestene, fx i form af muk eller kløe.

De generelle retningslinjer tager udgangspunkt i hvordan hestens fordøjelsessystem fungere og derfor hvad der skal til førend at hesten kan fungere i det daglige.

Først er det vigtigt med hestens grundfoder; grovfoder i form af enten græs, hø eller wrap! Hesten skal have hvad der svare til 1,5 kg tørstof pr 100 kg hest pr dag for at fordøjelsessystemet fungere og hestens mikroorganismer får tilstrækkeligt med fordøjelige fibre at leve af.
Dette svare typisk til 2 kg wrap pr 100 kg hest (der er mere vand i wrap) eller 1,75 kg hø pr 100 kg hest (hø er ej heller helt tørt).
Hvor meget græs hesten spiser på folden er generelt svært at sige, men jo mere græs der er på folden og jo længere tid hesten går der, jo mere får den spist og mængden af wrap/hø skal reduceres.
Grovfoderet skal desuden gerne udgøre ca. 80-90% af hele hestens diæt.
Hvis hesten kan tåle det uden at blive for fed, må den gerne få mere end de 1,5 kg tørstof pr 100 kg hest pr dag.
Det er desuden vigtigt at hestens daglige ration af grovfoder fordeles ud over døgnets 24 timer. Hesten må ikke stå mere end 4 timer uden at tygge på hø/wrap/græs, da dette øger risikoen for mavesår med op til 4 gange.
Under grovfoder kategorien hører hverken halm eller frøgræs til. Det er beskæftigelse og ikke mad til heste.

Hvis vi skal gå lidt mere nørdet ind i grovfoder, så har jeg her skrevet et indlæg om emnet.

Vand er som beskrevet også vigtig. Hold øje med hvor meget hesten drikker, tænk over hvor meget græs hesten æder og se om ikke mængden så passer meget godt med ca. 5 liter pr 100 kg hest pr dag.
Husk at rengøre hestens vandkilde ofte og test om vandkoppen giver 8 liter i minutter. Dette gøres ved at sætte en sort spand på 10 liter under koppen og så lukke vand ud i et minut, herved burde spanden være fyldt op.

Og nu det rigtige svære; Krybbefoderet!
Krybbefoderet opgave er som udgangspunkt at balancere grovfoderet. Typisk mangler grovfoderet protein, vitaminer og mineraler, og dette skal der tilføres i krybben.
Når der skal vælges et krybbefoder, så skal det passe til den hest man har, dens huld og dens arbejde. Dette kan de enkelte foderfirmaer hjælpe med. Vælg dog gerne et foderfirma, som har været på markedet en hel del år, deres blandinger er dermed testet på mange forskellige typer heste.
Det vigtige med krybbefoderet er at der ikke tildeles mere end 2 gr. stivelse pr kg hest pr dag. Samtidig er det vigtigt at den daglige ration deles ud på så mange måltider som muligt, da hestens mave er meget lille. Videnskaben siger maks 300 gr pr 100 kg hest pr måltid, men min anbefaling er meget mindre.

Har du brug for hjælp til at gennemskue om et krybbefoder er passende for din hest, så skriv gerne, så vil jeg gerne hjælpe dig igennem junglen.
Det kan fx være svært lige at vide om det indeholder for meget fedt/olie eller sukker til den pågældende hest fx, eller om det overhovedet dækker en hest ind med de essentielle vitaminer og mineraler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *