Urter til heste – del 1

Nu bevæger jeg mig ind på et MEGET stort område, men også et rigtig spændende område i forhold til fodringen af vores heste. Der er kommet mere og mere fokus på dette emne de seneste år, men faktisk har det altid været noget som har været brugt rigtig meget. Ikke kun til heste, men også til mennesker eller andre dyr. Urter kan nemlig en hel masse ting, som er blevet brugt og udnyttet igennem rigtig rigtig mange år.

Men hvorfor er urter værd at fokusere på?
Jo, udover at give smag og god duft til foderet, så har det også en hel masse sundhedsmæssige fordele og faktisk kan det i mange tilfælde bruges som medicin også! Især ved mere kroniske tilstande har urterne vist sig at være gavnlige. Egenskaberne variere meget alt efter hvilken urt vi arbejder med, men nogen af egenskaberne er fx
– antioxidanter
– anti-inflammatorisk
– glucose og cholesterol sænkende
– påvirker også sindet og humøret!

Det som giver virkningerne i urterne er indholdet af blandt andet:
– svovlholdige komponenter
– tanniner
– alkaloider
– vitaminer
– flavonoider
– polyphenoler

Nogen af de mest brugte urter til heste er fx pebermynte, oregano, rosmarin, timian, fennikel, persille og en hel masse andre!
Jeg påtænker at lave en serie af indlæg omkring en hel del af urternes egenskaber, men vi starter her med pebermynte, oregano og rosmarin 💚

Pebermynte
Denne urt er ret kendt og har rigtig mange forskellige egenskaber. Man er ikke i tvivl når man står med denne urt i hånden, dens karakteristiske duft af mentol afsløre urten med det samme! Nogle af de sundhedsmæssige fordele ved pebermynte er fx:
– virker beroligende
– positiv effekt på fordøjelsen, kan blandt andet hjælpe imod symtober fra IBD (inflammatory bowel diases)
– krampe nedsættende i både mave og tarm
– positiv effekt ved luftvejsproblemer og hoste
– mod depression
– stimulere immunforsvaret

Oregano
Denne urter vel egentlig mest kendt for sin brug i køkkenet, hvor man især bruger den til pizza og andre italienske retter. Men den har altså også nogen rigtig gode helbredsmæssige egenskaber. Den har især et højt indhold af vitaminer og mineraler, men andre fordele er fx:
– indeholder stoffer, som kan dræbe parasitter
– beroliger mave/tarm
– højt indhold af antioxidanter
– godt for luftvejen

Rosemarin
Denne til tider trælignende urter er igen mest kendt for sin brug i madlavning. Det fleste kender vel ovnstegte kartofler med rosmarin, eller dens gode smag til en lammesteg. Men den indeholder en lang række gavnlige stoffer for helbredet, som fx flavonoider og alkoholer, men indholdet af calcium, jern og B-vitamin 6 er også højt. Dette bevirker at rosmarin har positiv indflydelse på følgende:
– immunforsvaret
– luftvejene
– stimulere hukommelsen
– desinfektion/ konservering

Da urterne virker på kroppen som en helhed, er det ikke nødvendigt at dosere urterne helt nøjagtig på samme måde som med medicin. Samtidig kan der være individuelle forskelle fra hest til hest. Nogen heste er mere sensitive end andre, og her handler det om at kende sin hest rigtig godt.
Men som udgangspunkt skriver Hilary Page Self at en pony på ca. 135 cm har brug for 25-30 gr tørret urter og en stor hest har brug for 30-50 gr tørret urter. Er der brug for en blanding af flere urter, som deles doseringen med antal af urter.

Man skal gøre sig klart, at ved brug af urter, så vil der går en rum tid, førend at virkningen ses. Ved at bruge udtræk eller tinkturer kan virkningen øges og resultater ses hurtigere 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *