Anmeldelse af Batt-Latch – automatiske ledåbner

Jeg har længe ønsket mig at kunne fodre hestene flere gange dagligt, end de kun 3, som jeg har gjort siden vi flyttede til Ponyfarmen. Og da jeg i november måned 2020 virkelig indså, at hvis jeg skulle have Falcon ordentligt på højkant efter hans mavesårsforløb, så betød det mere end noget andet, at jeg kunne fodre ham ca. hver 4. time, da han blev for fed af ad libitum grovfoder, som ville være den bedste løsning. Herefter gik jagten ind på en løsning.

Jeg ønskede at finde en pålidelig løsning, som kunne åbne to led på en gang, da jeg jo gerne både skulle kunne fodre Falcon og Hiti på samme tid, og de stadig går på hver deres fold (her på Ponyfarmen fodre vi ikke en hest, uden at den anden også får noget). Mange løsninger blev kigget igennem og både anmeldelser, økonomi og deres styrke blev gennemgået.

Valget faldt på en Batt-Latch automatik ledåbner fra smartfold.dk. Dette er en elektronisk ledåbner, som bruger et lille mekanisk gear til at køre en krog rundt, som åbner på den indstillede tid. Den lades op med solceller, er stærk, pålidelig og så kan der indstilles intet mindre en 4 faste tider om dagen!

Det tog mig dog lidt tid, at finde ud af hvordan jeg fik den til at åbne 2 led på en gang! Men denne ide kom til mig i en drøm en nat, og så tog det mig ikke lang tid at få bestilt alt det nødvendige, så jeg kunne få sat det op 😃

En skitse af opsætningen

Jeg har nu haft den i en måned og jeg er mere end tilfreds! Jeg ender sikkert med at skulle have et par stykker mere 🙈 Jeg synes man får meget for pengene for de 2.750 kr, som den koster. Den er desuden yderst nem at sætte op, da den bare skal spændes på pælen med den medfølgende strop! Samtidig er den nem at betjene, og der følger en dansk vejledning med. Man skal dog lige have styr på hvad AM og PM står får, så går det så nemt!

Det sværeste at installere var faktisk de selvoprullende led, som skulle placeres korrekt på deres pæl, førend at de rullede helt op. Samtidig skulle selve ledhåndtaget modificeret, så krogen blev mindre i diameter, ellers kunne der nemlig ikke gå to styk i Batt-Latch. Her brugte jeg bare det jeg lige havde til rådighed. Finnish er ikke så pæn, da noget af det er sat fast med halmsnor, men det virker 😉

Systemet har kun svigtet mig to gange, en gang hvor den ikke har udløst Hitis led ordentlig og en gang hvor jeg ikke havde fået den indstillet korrekt 😊
Jeg kan dog ikke brokke mig over de to gange den har svigtet mig. For det første er den ikke lavet til det setup, som jeg har lavet til den. Batt-Latch er kun lavet til at åbne et led af gangen i en vinkel på 180 grader, hvor den nu åbner to af gange i en vinkel på ca. 100 grader. Og så kan jeg jo bare indstille den ordentligt 🙈

Hestene kan godt synes at det er meget skræmmende når den slipper, især når de står tæt på, og leddene skal rulles op, men der går ikke lang tid, førend at de går ind i folden og spiser løs af den fremlagte wrap 💚
Desuden giver den lyd fra sig kort før at den slipper, så hestene får en advarsel inden, og inden længe så har de helt sikkert vænnet sig til leddene også.

Så nu fodres de af mig kl. 7, 15 og 21. Ledet foder dem kl. 11, 18 og 02 om natten. Og skulle der var ændringer i programmet, så jeg fx ikke kan fodre dem kl. 21, så fodre jeg i stedet omkring kl. 18, og lader ledet fodre kl. 21, og på den måde kommer det hele til at køre så fint 😃

Ud over at den kan bruges til foderfolde på denne måde, så kan den fx også bruges til at lukke hestene på græs eller lave en høautomat i stalden. Jeg har en ide i hovedet, som jeg tænker jeg skal prøve til sommer, hvor hestene typisk bruger meget tid i løsdriften pga. solen, varmen og insekterne 😊
Så den er meget fleksibel i brug, og så giver den mig en mere fleksibel hverdag. Det er næsten det bedste, ikke at skulle skynde sig hjem hele tiden, for fodre de skønne heste ❤

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *