Urter – del 2

Næste del om urter er nu klar 😀 lidt senere end jeg forestillede mig, men tiden og motivationen for at skrive indlæg har ikke lige været der.

Der er herunder en beskrivelse af Hvidtjørn, Baldrian og Marietidsel 💚

Hvidtjørn opfatter vi alle sammen typisk som et tegn på forår 🍃 Den blomstre meget smukt hvid i ganske kort tid i forårsmånederne og ellers hader vi at have den i hækkene, da den har torne på grenen.
Men viste du at Hvidtjørn faktisk har nogen rigtig gode egenskaber for kroppen, når den bliver indtaget?
Det er både blade, blomster og bær, som gavner. Alle dele af busken indeholder nemlig det vi kalder for flavonoider, mest dog i blade og blomster. 🍃🌸
Hvidtjørns flavonoider virker rigtig godt på kroppens blodgennemstrømning. De åbner op for de små blodkar og derfor får kroppen nemmere ved at transportere blodet rundt. Derfor brugs den gerne til heste, som bøvler med affaldsstoffer i musklerne, eller som har brug for ekstra blod ud i de yderste ender af kroppen. Det kan også være heste som hurtigt bliver træt og får åndenød i forbindelse med arbejde. 🏇En håndfuld friske blade eller 10 gr bær dagligt burde være tilstrækkeligt.

Baldrian er en urt, som er kendt for sin beroligende virkning. Den er derfor meget omtalt når nytår nærmer sig, og mange hestemennesker forsøger at komme bedst muligt igennem denne aften, da den kan være meget stressende for hestene. 🎆
Baldrian eller på latinsk Valerian, er nemlig en urt, som er meget kendt for dens beroligende og afslappende effekt på hesten, hvis den gives i de korrekte doser. Det som især gør den gavnlig er at den ikke bedøver eller nedsætter deres præstation. Den bruges derfor gerne til stresset og nervøse heste, men især i situationer som boksro, miljøskifte eller til nytår, hvor høje lyde og lys kan stresse en del heste, er den meget brugt og har igennem mange år vist gode resultater. 🌿🌿
Det er primært roden som bruges og 15 gr dagligt skulle kunne gøre det.

Baldrian i blomst

Marietidsel. Ud over at være en smuk tidsel, omend meget stikkende, så har marietidsel nogen virkelig gode egenskaber, som vi bruger i hestefoderet! Marietidsel er mest berømt for sin evne til at beskytte og forbedre leverfunktionen.
En af leverens hovedopgaver er at afgifte kroppen, for fx medicinrester, toxiner eller andre ting, som ikke skal være der. Marietidsel forbedre også galdeproduktionen, som er vigtigt ved nedbrydning af fedt. Og flere forsøg peger på at den mindsker fedtaflejringer i kroppen også. Derfor bruger man den gerne til udrensning og vægttab. Det er især plantens frø, som man ser positive egenskaber hos 🎋
Marietidsel har en fantastisk egenskab til at så sig selv på foldene når hestene får den tildelt i foderet, og lad den endelig stå, selvom den ligner ukrudt 💚

Marietidsels blade og blomst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *