Ridebane – endnu et projekt med mange overvejelser!

22. august 2019

Den gang Stig og jeg kiggede efter ejendom, var det meget vigtigt for os, at der var en ridebane. Ellers ville det ikke give meget mening at have hestene hjemme, da jeg så blot skulle bruge en masse tid på at køre i ridehus med dem, hver gang de skulle trænes.

Vi gik faktisk efter en ejendom, hvor ridebanen var etableret, godkendt og velfungerende, fordi vi så slap for alle de udgifter og overvejelser der er omkring etablering af ridebane. Men sådan skulle det ikke være. På Ponyfarmen, var der en indhegnet naturridebanen, som det blev beskrevet i salgsannoncen, da vi flyttede ind. Hegnet var dog meget dårligt og manglede nogen steder og græsset var meget højt. Så noget af det første vi gjorde ved ridebanen var at få den klippet ned, og så fikset hegnet, så den kunne bruges. Banen var dog ikke godkendt, da gamle ejer, fik hektarstøtte på arealet. Så der skulle altså gøres noget ved ridebanen for at den blev brugbar hele året rundt, som drømmen var.

Ridebanen oktober 2018

Til en start red jeg blot på græsset, og det var planen at vi først skulle gøre noget ved ridebanen på den anden side af vinteren. Men banen blev virkelig glat, hvis den blot blev lidt våd! Så jeg blev ret hurtigt frustreret over ikke at kunne ride rigtig, og jeg kom ej heller i ridehal, som jeg havde håbet. Simplethen, fordi det krævede for meget planlægning.

Så der blev brugt mange timer på at undersøge forskellige muligheder, for hvad vi skulle gøre ved ridebanen. Noget af det jeg ønskede var, at den kunne bruges året rundt, havde god dræningsevne, ikke blev glat, ikke blev dyb, var nem at vedligholde med havetraktoren og ikke mindst til at betale sig fra. Vi kunne sætte maks 50.000 kr af til at lave banen, så der var ikke uendelige muligheder. Efter mange overvejelser og megen læsning, så virkede muslingeskaller til at være det bedst toplag at ligge på banen. Det var samtidig billigt, miljøvenligt, nemt at få fat på, havde en god dræningsevne og nem at vedligeholde. Ulemperne kunne dog være at muslingerne var hård ved hestenes hove, men da de går med sko, burde det ikke være et problem. Og så er det ikke sjovt at falde af i 😉

Toplaget var nu valgt og så kom det meget svære. Hvordan skulle vi opbygge banen? Og jeg ved der sidder rigtig mange ude i landet med de samme overvejelser! Man kan sige vi har det ret nemt her i Okslund, vi har nemlig sandjord, og det dræner mega godt! Så dræning var ikke nødvendigt. Samtidig er vores grund ude ved hestene meget flad, så der skal ikke ændres ret meget på niveauerne.

Jeg snakkede med mange mennesker omkring det, og især dem som solgte muslingerne, da de havde mange erfaringer med etablering af ridebaner. Og da vi havde sandjord, og det virkede til at dræne super godt, så blev løsningen faktisk blot at ligge muslingerne direkte ovenpå jorden, uden overhovedet at grave af eller jævne ud, da banen jo også var rimelig jævn i forvejen!

Min ridebane er en 20×60 meters bane, og det blev anbefalet at vi lagde 3 læs hele muslingeskaller på banen, hvorefter vi så fik en traktor til at knuse dem. 3 læs, svare til 270 kubikmeter, ca 90 kubikmeter pr læs 🙂

Muslingerne og Mismis i indkørslen

Vi fik muslingerne leveret af Fredsø Logistik i indkørslen i en uge af november måned 2018 af 3 omgange. Det var meningen at de skulle have været lagt direkte ud på banen, men lastbilen kunne ikke komme til! Så de stinkende skaller blev lagt næsten lige op af huset 😅 Heldigvis lugtede det altså ikke så slemt som frygtet (og lugten var væk efter ca. 3 uger), og for at de næste læs kunne leveres, så reddede vores søde nabolandmand os, og kørte skallerne fra huset ned over græsset til ridebanen med hans traktor 😉 Ca 100 gange har han kørt frem og tilbage for at flytte de 270 kubikmeter skaller. Han spredte så også skallerne ud på banen og fik dem fordel nogenlunde jævn. Herefter så knuste han skallerne, ved at køre en enkelt gang over hele banen med traktoren.
Skaller og arbejdet i at få dem flyttet og lagt på, stod os i 35.000 kr, hvilket jeg synes var meget acceptabelt!

Og jeg må sige, nu her snart et år efter, jeg er glad for resultatet! Det eneste jeg har fortrudt, er at vi ikke fik sprøjtet græsset ned inden muslingerne blev lagt på (vi fik meget ukrudt i banen her til foråret!). Og muslingerne er ikke fordelt helt jævnt, hvilket betyder, at jeg skal have lagt et læs skaller på den ene langside inden frosten sætter ind, da hestene får redet muslingerne op og kommer derved til at gå på jorden i stedet, hvis jeg ikke meget tit ordner hovslaget.

Stig har været så fantastisk at han har indstalleret lys på banen, så den også kan bruges i mørke <3 Her har vi købt 6 LED lysspots, som sidder på indersiden af ridebanehegnet. Vi har selv trukket kabler, og blot lavet det således at det skal i stikkontakten i stalden, der er heldigvis ikke så langt. Herved skal man nemlig ikke have en elektriker til at lave det 😉 Løsningen lyser fint banen op, så man kan orientere sig, men man kan fx ikke få undervisning i det. Samtidig skal man vende sig til det, da man ellers kan blive lidt søsyg 😉 Måske vil jeg med tiden have flere spots på, men som det er nu er det fint brugbart og jeg er så glad!

Selvfølgelig er der søgt om tilladelse til banen og lyset hos kommunen. Det var forresten slet ikke så svært som først troet. Jeg ringede ind til kommunen og spurgte pænt, hvordan og hvorledes og ikke mindst hvilke oplysninger de ville have. Herved blev der blot udfyldt en ansøgning, hvor det hele blev tegnet ind og forklaret nøje. Både hvilket toplag der skulle på, hvilket hegn der skulle være og hvor højt, og hvordan lyset skulle være, og hvor højt vi havde tænkt dette skulle placeres. Ansøgningen blev sendt ind, og 2 dage efter fik jeg godkendelsen! Herefter var der så 4 ugers betænkningstid til naboerne, som havde mulighed for at komme med indvender, og hvis disse ikke kom, så kunne vi starte derefter. Ingen naboer havde heldigvis noget at sige, så banen blev som vi gerne ville have det 🙂 Banen skal dog vedligholdes med nye læs muslinger jævnligt, da disse jo trædes i stykker af hestene, og bliver til “støv”. Derfor er vores indkørsel nede ved stalden udvidet, så nu burde der kunne komme en lastbil ind med et læs muslinger 😉 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *