Korrekt huld og hvordan det vurderes

15. juli 2019

Falcons slankekur – del 2

I forlængelse af mit opslag om Falcon, der nu er sat på slankekur, så drejede diskussionen i kommentarerne på Facebook i en retning, som jeg synes var meget overraskende. Nemlig, var den hest egentlig for tyk? Derfor har jeg valgt at sætte fokus på at vurdere huld korrekt, i stedet for den korrekte fodring – i denne omgang😊 Hvis ikke huldet kan vurderes, så kan vi heller ikke fodre vores heste korrekt.

Det er der er vigtigste i huldvurderingen er faktisk brugen af sine fingre. Et billede, som fx af Falcon, kan snyde rigtig meget, også hvis man blot stiller sig op og kigger på hesten. Man kan fx ikke se hvor meget fedt der rent faktisk ligger ud over ribbenene, vi kan bare konstatere at de ikke kan ses, og hesten dermed i hvert fald ikke er for tynd.

Hvis vi skal være helt korrekte i forhold til, hvor meget fedt der skal være på ribbenene, så skal det sidste ribben lige kunne anes, når hestene står i sommerpels, og det kan vi vel godt blive enige om ikke kan lade sig gøre på Falcon? Derudover er det vigtigt at mærke efter fedtdepoter på fx mankarmen, ved haleroden, skuldrene osv og udfra dette vurdere hvor hesten ligger. Jeg benytter selv Henneke skalaen, som gælder for alle heste – også koldblodsheste, når jeg skal vurdere huldet på en hest. Her vurderes der på 6 punkter på hesten og vurderes hesten til huld 5 ud af 9, så er den i korrekt huld.

Det sidste ribben forsøges findes.

Falcon vil jeg nok vurdere til en huld 6 – 6,5, altså ikke overfed, men for tyk i forhold til at han skal igennem en kastration, og stofskiftet derefter vil ændre sig. Han har blandt andet end del fedt omkring haleroden, men sætter også fedtet uhensigtsmæssigt ved ribbenene (jeg skal trykke ret hårdt for at finde ribbenene).

Hvis han havde levet vildt naturen og ikke blev fodret over vinteren (som jeg jo gør 😊), så havde det bestemt været fint med lidt ekstra på sidebenene. Og havde han været aktiv avlshingst eller avlshoppe med føl ved siden, så havde jeg heller ikke være bekymret, men det er han heller ikke 😉  

For at vurdere om han udvikler sig i den ene eller anden retning, så bruger jeg vægtmålebåndet ca. en gang om ugen. Det viser ikke den korrekte vægt, men jeg får en ide om, om vægten går den ene eller den anden retning. Jeg forsøger også at lave opstillingsbilleder, for se udviklingen fra afstand. Billeder er gode, når man går op og ned af hesten hver dag, så ses de små ændringer nemlig ikke. Og ærligt, så vil jeg personligt foretrække en hest som er lidt for tynd, end for tyk. Det giver ikke følgesygdomme på samme måde som overvægten, som fx EMS, forfangenhed, præstationsnedsættelse og nedslidning af kroppen. Og så skal vi endelig huske på at fedt ikke er muskler 😉 Men det kan være svært at vurdere, hvad der er hvad. Øvelse gør mester, og hvis I går kritisk til opgaven, så er jeg sikker på at I bliver hamrende gode på et tidspunkt 😀

Billederne herover er eksempler på heste i forskellige huld. Huld 5,5 er det korrekte, men den mangler dog muskulatur i overlinjen. Dette vil opnås ved korrekt træning og gode proteiner i fodringen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *